Välkommen
Bloggen
Viktig info
Kenneln
Valpar planeras
Viätts hundar
Tidigare hundar
Fåren
Övriga djur
Kurser
Länkar

Viätt's Kennel

 Jag som driver denna kennel heter Nina Melin och är född 1966 i Stockholm. Bor tillsammans med min man Leif och sonen Mikael i det vackra Ångermanland, i byn Viätt som ligger mellan Sollefteå och Kramfors. Vi driver sedan 1991 ett jordbruk med får ca 150 st tackor med lamm och lite andra djur.


 

Jag har sedan barnsben hållit på med hundar och skaffade min första egna hund som 17 åring, en collie. Jag har haft schäfrar och vuxit upp med olika jakthundar som jag envisades med att träna i lydnad till pappas förtret. Det har med hundarna tränats både lydnads och bruks en del men sedan 1995 så är det vallning som är mitt huvud intresse.


 

1995 skaffade jag mig min första border collie en snabb kroppsvallare. Vi tävlade en hel del vallning och jobbade hemma på våra får. Atlas är nu 2010 i maj 15 år, mår mycket bra och tror han är en valp. Sedan han var 9 år så bodde hos en familj i närheten som tränade och tävlade honom ända till lydnads klass 3, även tränade in elit momenten i lydnad innan han blev för gammal.


 

Har genom åren tränat och tävlat med ett antal hundar i vallning. Min absolut bästa hund i dags läget är Dombäcks Lot som jag även haft pappan till. Har flera avkommer efter honom och Linn, mm,  tävlar med flera av dem och dom har startat i både unghundscupen, Fårfor cupen och SM får.

 

 

Tävlar aktivt i vallning och det blir många mil per år. Jag har deltagit i SM får 6 gånger med Lot. 2007 - 2012 även i Sverigecupen ( 30 bästa svenska hundarna ) ett antal gånger.  Och var i landslaget 2010 med Lot.  Har även deltagit i unghundscupen med 5 olika unghundar ( 40 bästa unghundarna i landet)


 

Är medlem i Svenska Vallhunds klubben och min lokal klubb är Angervallarna. Är utbildad instruktör i vallning och uppdaterar mig själv regelbundet för andra instruktörer. Man blir aldrig fullärd.. Jag har vallhunds kurser och tar emot hundar både för enskild träning och som skall tränas av mig när det finns tid. Det ordnas mycket träningar här även vinter tid i vallning. Sedan 2010 även en medlem i Svenska vallhundsklubbens avelsråd.


 

Vi har för närvarande ett antal border collie i olika åldrar i huset och en långhårig dvärgtax Kim . Med taxen är det lite utställning och viltspår som vi skall träna på. Vi har 1 - 2 valpkullar per år som mest. Ibland har vi någon vuxen/unghund som vi säljer grundtränad.


 

Kenneln registrerade jag 2004-12-07 och den följer alla SKK regler. Hundarna säljs registrerade i SKK, veterinär besiktade, chippade, vaccinerade och när möjligheterna finns med ögonspeglare inom 20 mils avstånd så ögonlyser jag även valparna. Tikarna är alltid avmaskade innan parning och under dräktighet. Valparna avmaskas 3 ggr innan 8 veckor. Vid 3 v, 5 v, 7,5 vecka. Jag har en 3 årig dolda fel försäkring på alla avels tikar och alla mina vuxna hundar ögonspeglas flera gånger, höftledsröntgas och gentestas för CEA.


 

Med varje valp får valpköparen 2 påsar med 1 kg valpfoder, jag använder i dagsläget Royl Canin valpfoder, 2 A4 papper med tips och råd från mig om BC och vallhundar, lite andra infoblad, mm.

 


Mitt mål med avel av BC är att få fram friska starka hundar arbetshundar/vallhundar som har viljan att lyssna på sin förare och som är social och trevliga familjehundar.


 

Tack för att du köper din valp av oss! Vi gör vårt bästa för att det skall bli en bra hund!
Nina Melin, Viätt 103, 870 52 Nyland 0612 - 500 13 / 073 - 80 10 190