Välkommen
Bloggen
Viktig info
Kenneln
Valpar planeras
Viätts hundar
Tidigare hundar
Fåren
Övriga djur
Kurser
Länkar

Våra får

 

 

 

Fåren som finns på gården:  Korsnings tackor med en hel del Shropshire i, numera utblandade med dorset och texel, . Korsnings tackor med mycket dorset och texel. Renrasiga baggar har vi haft  Dorset, Texel, shopshire och gute . Nu 2011 så skall det inskaffas en ny texel och har kommit en ren pälsbagge till gården.

Vi började med får 1991, då flyttade tre blandrastackor och fem lamm in på gården.
Sen har det utökats under åren.
 
1995 skaffade vi våra första renrasiga gutefår. Då började vi också att bygga ett nytt fårhus, det blev ett rätt stort bygge - 12*25 meter med sju meter till taknocken. Nu skulle vi äntligen ha plats för våra får.
 
Det är ett oisolerat hus med ströbädd och ca sju meter är betongplatta i från början. Plattan visade sig var väl genomtänkt med tanke på vägningar, klippningar mm. Sen har vi också ett varmbonat kontor under taket, med fönster ut i fårhuset, det tar alltså ingen golvyta i anspråk. Det är stora portar i båda ändarna på fårhuset.
 
1998 var fårhuset helt klart, och då inredde vi med LG grindar och foderbord i mitten i trä. Då bestämde vi oss för att utöka fårbesättningen, och helt plötsligt hade vi 55 tackor istället för 22.
 
I dag 2011 har vi ca 130 st tackor och då består den av mycket shropshire, dorset, texel och korsningar med dem, baggar vi har haft 2010 är renrasig shopshire och en ren texel bagge.
2009 fungerar allt fortfarande bra förutom att vi snabbt insåg att vi byggt för litet. Ströbädden tas ut 1 ggr/år med traktor och då plockar vi helt enkelt ut hela inredningen och det är oftast klart på två dagar, sedan står allt på plats igen.
 
Vi använder tackfor som kraftfoder. Hö har vi sälla, endast vid riktigt kallt väder när ensilaget kan vara för hårt eller om några djur blir dåliga. Lammning har vi väldigt oregelbundet och oftast från början på december fram till maj. Vi ligger i dom flesta fall på lammvikter runt fem kg och i genomsnitt två lamm per tacka vilket vi tycker är alldeles lagom. 
 
 Vi skickar våra lamm till Swedish meat och dom brukar ligga på märkeskvalite i dom flesta fall. Klassning R och O, fett 2-3, ibland några 3+. 
 
Investeringar vi gjort
 
  LG,s genomgångs grindar och den nyaste burvågen med display. Och vi köpte även en stall byggnad gjort till Islands hästar som vi numera inhyser våra ungtackor i. Dom gå även ute i en vinterhage som träningsfår för oss och många andra tränings sugna hela vintern.